Żurek z białą kiełbasą
Kolacja,  Na słono,  Obiad,  Wielkanoc,  Zupy

Żurek z białą kiełbasą

Pyszny domowy żurek, jest dla mnie kwintesencja świąt.
Przygotowałam go z własnego zakwasu ale idealnie wyjdzie z zakwasu kupionego w sklepie.

A u Ciebie na Wielkanoc pojawią się żurek czy barszcz biały? Jestem bardzo ciekawa.

 

Składniki:

  • 200 g boczku wędzonego parzonego
  • 300 g kiełbasy białej parzonej
  • 800 ml bulionu roślinnego
  • 500 ml zakwasu (w przypadku kupionego, może być konieczna większa ilość)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Bulion przygotowuję z 2 marchewek, 1 pietruszki, kawałka selera i pora. Zwykle przygotowuję go dzień wcześniej.
Boczek kroję w kostkę, a kiełbasę w plasterki i podsmażam całość przez chwilę, tak aby wytopić cześć tłuszczu. Bulion podgrzewam, przekładam do niego podsmażoną kiełbasę z boczkiem, nie przelewam wytopionego tłuszczu. Doprawiam do smaku. Zakwas na żurek dokładnie mieszam I przelewam do bulionu. Całość gotuję ok 5 minut. Zaprawiam śmietanką. Podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 40 min

 

Chcę Cię powitać w moim świecie! Nazywam się Ania i mieszkam w Warszawie. Udało mi się odnaleźć swoją pasję- jest to dla mnie ogromne szczęście! Uwielbiam kuchnię i jestem zakochana w gotowaniu! Gotowanie, zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia to dla mnie ogromna pasja! Mi samej dzięki ciężkiej pracy udało się schudnąć ponad 50kg. Inspirowanie innych daje mi dużą satysfakcję oraz energię do dalszego działania. Chętnie biorę udział w kolejnych projektach, które pozwalają mi na rozwijanie siebie i swoich umiejętności. Kuchnia i gotowanie pochłaniają każdą moją wolną chwilę, a ja poświęcam ten czas z ogromną przyjemnością. Gotuję, próbuję, czytam, uczę się a wszystko po to aby być lepszą niż byłam wczoraj! Mam nadzieję, że spodoba Ci się mój świat! Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej koniecznie odezwij się do mnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *