Zakwas na żurek
Kolacja,  Na słono,  Obiad,  Śniadanie,  Wielkanoc,  Zupy

Zakwas na żurek

Prosty domowy przepis na zakwas na żurek. Przygotujesz go samodzielnie z kilku składników.

 

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 90 g mąki żytniej razowej typ 2000

 

Przygotowanie:

Wodę wlewam do dużego czystego słoika. Do wody dodaję mąkę, obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość mieszam i przykrywam gazą i obwiązuję gumką recepturką. Nie zakręcaj słoika. Słoik stawiam w ciemnym, nieprzewiewnym miejscu- u mnie jest to szafka kuchenna. Raz dziennie mieszam zakwas za pomocą drewnianej łyżki. Robię tak przez 6-7 dni. Po tym czasie zakwas przecedzam i wyjmuję ziele, liście i czosnek, przelewam go do słoika, szczelnie zamykam i przechowuję do 2 tygodni w lodówce.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 7 dni
Całkowity czas: 7 dni 10 min

 

Chcę Cię powitać w moim świecie! Nazywam się Ania i mieszkam w Warszawie. Udało mi się odnaleźć swoją pasję- jest to dla mnie ogromne szczęście! Uwielbiam kuchnię i jestem zakochana w gotowaniu! Gotowanie, zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia to dla mnie ogromna pasja! Mi samej dzięki ciężkiej pracy udało się schudnąć ponad 50kg. Inspirowanie innych daje mi dużą satysfakcję oraz energię do dalszego działania. Chętnie biorę udział w kolejnych projektach, które pozwalają mi na rozwijanie siebie i swoich umiejętności. Kuchnia i gotowanie pochłaniają każdą moją wolną chwilę, a ja poświęcam ten czas z ogromną przyjemnością. Gotuję, próbuję, czytam, uczę się a wszystko po to aby być lepszą niż byłam wczoraj! Mam nadzieję, że spodoba Ci się mój świat! Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej koniecznie odezwij się do mnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *