Delikatny sernik kajmakowy
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Deser,  Na słodko,  Serniki,  Wielkanoc

Delikatny sernik kajmakowy

Mam dla Ciebie przepis na cudownie kremowy sernik kajmakowy. Do jego przygotowania wykorzystałam serki homogenizowane, to dzięki nim sernik jest wyjątkowo kremowy. Wykorzystałam serki naturalne dostępne w dyskontach.

Sernik cudownie sprawdzi się na świątecznym stole.
Przygotujesz go bez użycia miksera.

 

Składniki:

Masa:

  • 800 g serka naturalnego homogenizowanego
  • 300 g kajmaku
  • ekstrakt waniliowy
  • 40 g mąka ziemniaczana
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła

Spód:

  • 50 g rozpuszczonego masła
  • ▪︎100 g herbatników

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam tortownicy 18 cm. Na początku przygotowuję spód. Za pomocą blendera kruszę herbatniki, do rozdrobnionych ciastek dodaję rozpuszczone masło. Tak przygotowane składniki przekładam do tortownicy i formuję spód dociskając ciastka, tworząc równy cienki spód. Spód podpiekam 10 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Za pomocą rózgi kuchennej mieszam ze sobą składniki na masę. Ser przelewam na podpieczony spód i piekę 50 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół. Sernik Sernik upiecze, pozostawiam go do przestygnięcia w piekarniku. Gdy ostygnie schładzam go w lodówce. Schłodzoną sernik z brzegu smaruję kajmakiem, posypuję prażonymi płatkami migdałów i świeżymi owocami.

 

 

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 1 h 10 min

 

Chcę Cię powitać w moim świecie! Nazywam się Ania i mieszkam w Warszawie. Udało mi się odnaleźć swoją pasję- jest to dla mnie ogromne szczęście! Uwielbiam kuchnię i jestem zakochana w gotowaniu! Gotowanie, zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia to dla mnie ogromna pasja! Mi samej dzięki ciężkiej pracy udało się schudnąć ponad 50kg. Inspirowanie innych daje mi dużą satysfakcję oraz energię do dalszego działania. Chętnie biorę udział w kolejnych projektach, które pozwalają mi na rozwijanie siebie i swoich umiejętności. Kuchnia i gotowanie pochłaniają każdą moją wolną chwilę, a ja poświęcam ten czas z ogromną przyjemnością. Gotuję, próbuję, czytam, uczę się a wszystko po to aby być lepszą niż byłam wczoraj! Mam nadzieję, że spodoba Ci się mój świat! Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej koniecznie odezwij się do mnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *