Najlepsze pączki babci Czesi
Ciastka,  Deser,  Na słodko

Najlepsze pączki babci Czesi

Przygotowałam dla Ciebie przepis na idealnie miękkie pączki, które zachowują świeżość kolejnego dnia.

Na na moim IG  znajdziesz wykonanie pączków krok po kroku.

 

Mięciutkie i pulchne jak z cukierni ❤
Jestem pewna, że pokochacie je tak mocno jak ja

A Ciebie zapraszam do wypróbowania i podzielenia się wrażeniami 🙂

 

Składniki:

  • 530 g mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 14 g drożdży suszonych
  • 250 ml mleka
  • 100 g erytrytolu
  • 20 g cukru
  • 100 g masła
  • 25 ml spirytusu/ octu
  • 2 g wanilii w proszku
  • 200 g konfitury
  • płatki róży do ozdoby

 

Przygotowanie:

Szykując pączki w kuchni powinno być ciepło aby pięknie rosły.
Przygotowuje rozczyn – w misce łączę drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i część ciepłego mleka- mieszam i odstawiam pod przykryciem na ok 10 minut. W tym cenie ucieram żółtka z erytrytolem na jasną masę. Mąkę podgrzewam na patelni, ma być przyjemnie ciepła. Do utartych żółtek dodaję pozostałe mleko, rozczyn, spirytus, wanilię i mąkę. Ciasto wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, co najmniej kilka minut. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione dodaję do niego rozpuszczone i ciepłe masło, wyrabiam nadal aż ciasto przestanie być błyszczące.
Gotowe ciasto pozostawiam przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na co najmniej 1h w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto wyrośnie wykładam je na podsypany blat, przez chwilę wyrabiam ręcznie, gdy ciasto przestanie się kleić dzielę je na pół. Jedną cześć ciasta przykrywam aby nie wyschła, a drugą część rozwałkowuję na grubość 0,5mm. Na połowie ciasta odciskam lekko kształt pączka, wykładam konfiturę i przykrywam drugą połową ciasta, dociskam w koło konfiturę i wyciskam pączki. Postępuję tak z całym ciastem. Tak przygotowane pączki odkładam do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem.
Gotowe pączki smażę na oleju rozgrzanym do 175 stopni, po ok 2 minuty z każdej strony. Pączki kładę na olej wyrośnięte stroną. Muszą swobodnie pływać w oleju.
Pączki możesz także upiec w 180 stopniach przez ok 15 minut.

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 2 h
Ilość porcji: 15 sztuk

Chcę Cię powitać w moim świecie! Nazywam się Ania i mieszkam w Warszawie. Udało mi się odnaleźć swoją pasję- jest to dla mnie ogromne szczęście! Uwielbiam kuchnię i jestem zakochana w gotowaniu! Gotowanie, zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia to dla mnie ogromna pasja! Mi samej dzięki ciężkiej pracy udało się schudnąć ponad 50kg. Inspirowanie innych daje mi dużą satysfakcję oraz energię do dalszego działania. Chętnie biorę udział w kolejnych projektach, które pozwalają mi na rozwijanie siebie i swoich umiejętności. Kuchnia i gotowanie pochłaniają każdą moją wolną chwilę, a ja poświęcam ten czas z ogromną przyjemnością. Gotuję, próbuję, czytam, uczę się a wszystko po to aby być lepszą niż byłam wczoraj! Mam nadzieję, że spodoba Ci się mój świat! Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej koniecznie odezwij się do mnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *