
Najlepsze pączki babci Czesi
Przygotowałam dla Ciebie przepis na idealnie miękkie pączki, które zachowują świeżość kolejnego dnia.
Na na moim IG znajdziesz wykonanie pączków krok po kroku.
Mięciutkie i pulchne jak z cukierni ❤
Jestem pewna, że pokochacie je tak mocno jak ja
A Ciebie zapraszam do wypróbowania i podzielenia się wrażeniami 🙂
Składniki:
- 530 g mąki pszennej
- 8 żółtek
- 14 g drożdży suszonych
- 250 ml mleka
- 100 g erytrytolu
- 20 g cukru
- 100 g masła
- 25 ml spirytusu/ octu
- 2 g wanilii w proszku
- 200 g konfitury
- płatki róży do ozdoby
Przygotowanie:
Szykując pączki w kuchni powinno być ciepło aby pięknie rosły.
Przygotowuje rozczyn – w misce łączę drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i część ciepłego mleka- mieszam i odstawiam pod przykryciem na ok 10 minut. W tym cenie ucieram żółtka z erytrytolem na jasną masę. Mąkę podgrzewam na patelni, ma być przyjemnie ciepła. Do utartych żółtek dodaję pozostałe mleko, rozczyn, spirytus, wanilię i mąkę. Ciasto wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, co najmniej kilka minut. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione dodaję do niego rozpuszczone i ciepłe masło, wyrabiam nadal aż ciasto przestanie być błyszczące.
Gotowe ciasto pozostawiam przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na co najmniej 1h w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto wyrośnie wykładam je na podsypany blat, przez chwilę wyrabiam ręcznie, gdy ciasto przestanie się kleić dzielę je na pół. Jedną cześć ciasta przykrywam aby nie wyschła, a drugą część rozwałkowuję na grubość 0,5mm. Na połowie ciasta odciskam lekko kształt pączka, wykładam konfiturę i przykrywam drugą połową ciasta, dociskam w koło konfiturę i wyciskam pączki. Postępuję tak z całym ciastem. Tak przygotowane pączki odkładam do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem.
Gotowe pączki smażę na oleju rozgrzanym do 175 stopni, po ok 2 minuty z każdej strony. Pączki kładę na olej wyrośnięte stroną. Muszą swobodnie pływać w oleju.
Pączki możesz także upiec w 180 stopniach przez ok 15 minut.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 2 h
Ilość porcji: 15 sztuk

