
Smażona ryba w orzechach
Dla mnie zima kojarzy się z przepysznymi zimowymi herbatami, pełnymi ulubionych dodatków. A w przypadku jedzenia są to potrawy „cięższe”, sycące na dłużej, które tzw. ogrzeją brzuszek. W okresie świątecznym często jemy więcej ryb- często smażonych. A może by tak dodać więcej wartości tej świątecznej rybie i przygotować ją z pyszną panierką>Zapraszam Cię po przepis na pyszną rybę- mam nadzieję, że Ciebie zachwyci tak bardzo, jak mnie:)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 50 g cukru
- 1 jajko
- Szczypta sól
- 100 ml mleka 1,5%
- 60 g masła
Masa makowa:
- 230 g masy makowej
Przygotowanie:
W moim przypadku użyłam gotowej mąki z orzechów laskowych, jeśli takiej nie posiadasz, możesz podprażyć orzechy na suchej patelni i zmielić je ostrożnie w blenderze. Obie mąki łączę ze sobą i tartym parmezanem. Jajko roztrzepuję. Filety dokładnie oczyszczam, za pomocą pecety kuchennej usuwam wszystkie ości, które wyczuwam pod palcem. Rybę kroję na mniejsze kawałki i posypuję ją solą. W międzyczasie nagrzewam patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego. Rybę obtaczam w jajku, a następnie w panierce orzechowej i smażę przez kilka minut aż panierka się zezłoci.
Gotową rybę podaję z ulubionymi dodatkami- u mnie jest to surówka z kiszonej kapusty.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 2 porcje

