
Sernik pomarańczowy | Sernik na kruchym spodzie
W moim domu sernik na święta to pozycja obowiązkowa. Jestem fanką wszystkich serników ale ten z skórką pomarańczową, skradł moje serce całkowicie.
Na na moim IG pokazuję jak przygotowuję sernik krok po kroku.
Składniki:
Sernik:
- 1 kg twarogu sernikowego mielonego
- 3 jajka
- 20 g domowej kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- ekstrakt pomarańczowy
Spód:
- 80 g masła
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 175 g mąki
Przygotowanie:
Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Na początku przygotowuję spód- składniki zagniatam na jednolite ciasto, wykładam nim spód tortownicy, nakłuwam widelcem i schładzam w lodówce. W międzyczasie przygotowuję sernik. Twaróg łączę ze wszystkimi składnikami i delikatnie mieszam całą masę za pomocą rózgi kuchennej, aby nie napowietrzyć masy. Gotową masę serową przelewam do tortownicy, moja ma 18 cm średnicy. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 1h. Po upieczeniu schładzam w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie schładzam w lodówce. Mój sernik ozdobiłam pomarańczowym karmelem na który przepis znajdziesz na blogu.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 1h 15 min
Ilość porcji: 10 porcji


2 komentarze
Maja
Dzięki Pani zrobiłam mój pierwszy sernik w życiu..i wyszedł! 🙂
Ania
Cieszę się z całego serca :*