
Strucla makowa
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 50 g cukru
- 1 jajko
- Szczypta sól
- 100 ml mleka 1,5%
- 60 g masła
Masa makowa:
- 230 g masy makowej (przepis na blogu)
- 1 jajko
- 20 g rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam do miski, robię w niej zagłębienie, w które wkruszam drożdże, wlewam letnie mleko i dodaje cukier, lekko mieszam i zostawiam pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie dodaje szczyptę soli, jajko i wyrabiam ciasto z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Zostawiam do wyrośnięcia na około 1 h. W czasie wyrastania ciasta przygotowuję masę. Do masy makowej dodaję jajko i masło- dokładnie mieszam. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na szerokość blaszki w jakiej będę piec. Masę makowo równomiernie wykładam na ciasto, pozostawiając wolny brzeg. Zawijam rulon i przekładam do keksówki. Zostawiam pod przykryciem na 10 min, w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Struclę smaruję mlekiem i posypuję płatkami migdałów. Piekę przez 30 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 1 h 45 min
Ilość porcji: 12 porcji


Jeden Komentarz
Zawszecosdobrego
Uwielbiam makowce A Twój wygląda smakowicie 😋