
Paszteciki z kapustą i grzybami
Pyszne paszteciki z kapustą i grzybami idealne na świąteczny stół- moje przygotowałam z mąki pełnoziarnistej- bardzo odpowiada mi jej połączenie smakowe z barszczem.
Niedługo pokażę na moim IG jak przygotowuję paszteciki krok po kroku.
A Ciebie zapraszam do wypróbowania, możesz je przygotować w większej ilości i zamrozić. Idealnie sprawdzą się jako przystawka, nie tylko na święta oraz jako dodatek do świątecznego barszczu.
Składniki:
- 260 g mąki pełnoziarnistej
- 125 ml mleka
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- 20 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 300 g kapusty wigilijnej (przepis na blogu)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczam w mleku z łyżką mąki i pozostawiam na 10 minut pod przykryciem do wyrośnięcia rozczynu. Do miski dodaję mąkę, sól, rozpuszczone masło, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiam kilka minut za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto pozostawiam na ok 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielę na pół i z każdej części rozwałkowuję z niego podłużny wąski pasek ciasta. Na środku paska wykładam połowę farszu i zawijam ciasto- kładę je łączeniem do dołu. Za pomocą noża odkrawam małe paszteciki. Gotowe paszteciki wykładam na blaszkę- smaruję mlekiem lub rozbełtanym białkiem. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 20-25 minut.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 50 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 1h 30 min
Ilość porcji: 20 porcji


Jeden Komentarz
Zawszecosdobrego
Na święta idealne 👌