Pieczony dorsz w sosie grzybowym
Boże Narodzenie,  Kolacja,  Na słono,  Obiad,  Przepisy,  Ryby

Pieczony dorsz w sosie grzybowym

Jakie ryby pojawiają się na Twoim świątecznym stole? W jakiej formie lubicie je najbardziej?
Ja przygotowałam pyszne filety z dorsza zapiekane w sosie grzybowym. Jest to pyszna odmiana od tradycyjnie podanej ryby.
Zachęcam Cię do podzielenia się Twoim ulubionym przepisem na rybę w komentarzu oraz do wypróbowania mojego przepisu.

Tak podana ryba cudownie się sprawdzi na świątecznym stole, ale także jako klasyczny obiad- z dodatkiem ziemniaków lub ryżu będzie przepysznie.

 

Niedługo pokażę na moim IG  jak przygotowuję pierniczki krok po kroku- zapraszam Cię do śledzenia,

 

Składniki:

  • 20 g suszonych grzybów
  • 300 g filetu z dorsza
  • 50 g cebuli
  • 5 g soku z cytryny
  • 25 g masła
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 80 ml śmietany 30 %
  • 1 żółtko
  • 15 g sera parmezan
  • 20 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli, szczypta pieprzu
  • 10 g natki pietruszki
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

Rybę oczyszczam i osuszam. Grzyby opłukuję pod bieżącą wodą, następnie namaczam je ok 20 minut we wrzątku. Cebulę kroję drobno i podsmażam na maśle, do podsmażonej cebuli dodaję drobniej pokrojone grzyby i chwilę podsmażam. Grzyby i cebulę zdejmuję z patelni, na tą samą patelnię dodaję mąkę i chwilę ją prażę, następnie dodaję natkę pietruszki. Całość zalewam winem i dokładnie mieszam za pomocą rózgi kuchennej aby nie było grudek. Po chwili dodaję śmietankę i liść laurowy mieszam. Przez chwilę gotuję aż płyn odparuje i sos zgęstnieje- po tym czasie wyjmuję liść laurowy. Do gotowego sosu dodaję grzyby i cebulę, dokładnie mieszam. Na dno naczynia żaroodpornego wylewam większą część sosu, na sos układam filety ryby. Całość przykrywam pozostałym sosem i posypuję tartym serem. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 20 minut.

 

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 3 porcje

Chcę Cię powitać w moim świecie! Nazywam się Ania i mieszkam w Warszawie. Udało mi się odnaleźć swoją pasję- jest to dla mnie ogromne szczęście! Uwielbiam kuchnię i jestem zakochana w gotowaniu! Gotowanie, zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia to dla mnie ogromna pasja! Mi samej dzięki ciężkiej pracy udało się schudnąć ponad 50kg. Inspirowanie innych daje mi dużą satysfakcję oraz energię do dalszego działania. Chętnie biorę udział w kolejnych projektach, które pozwalają mi na rozwijanie siebie i swoich umiejętności. Kuchnia i gotowanie pochłaniają każdą moją wolną chwilę, a ja poświęcam ten czas z ogromną przyjemnością. Gotuję, próbuję, czytam, uczę się a wszystko po to aby być lepszą niż byłam wczoraj! Mam nadzieję, że spodoba Ci się mój świat! Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej koniecznie odezwij się do mnie!

Jeden Komentarz

  • Zawdzecosdobrego

    Jak ja kocham jeść rybki ❤ u nas zazwyczaj jada się karpia smazonego , w occie , dorsza zapiekanego w porach, rybę po grecku i wszelakiej maści sledziki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *