Bulion rybny
Kolacja,  Na słono,  Obiad,  Przepisy,  Zupy

Bulion rybny | Rosół z ryby

Pyszny prosty bulion na bazie ryby, pełen smaku i aromatu. W moim rodzinnym domu po wigilii każdy wypija szklankę takiego rosołu z pozostałych skrawek ryb przygotowanych na wigilijny stół. Taki rosół pojawia się na naszym stole tylko ten jeden raz w roku- robiony przez mamę jest po prostu idealny.

Ja do mojego bulionu wykorzystałam tuszki flądry, ale możecie użyć dowolnych ryb. Tak naprawdę im więcej ryby tym bulion będzie miał lepszy smak. Można go wykorzystać jako bazę wielu zup. Już niedługo na blogu pojawi się propozycja na wykorzystanie tego bulionu.

 

Składniki:

  • 3 tuszki flądry/ skrawki ryb
  • marchewka
  • cebula
  • seler
  • por
  • pietruszka
  • liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie
  • sól, pieprz, tymianek
  • 2 l wody

Przygotowanie:

Do garnka wlewam wodę i wkładam do niej umytą oraz oczyszczoną rybę. Dodaję warzywa i całość gotuję na bardzo małym ogniu przez ok 1 h. Pod koniec gotowania bulion doprawiam do smaku. Gotowy bulion przecedzam przez sitko.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 1 h
Całkowity czas: 1 h 10 min

Chcę Cię powitać w moim świecie! Nazywam się Ania i mieszkam w Warszawie. Udało mi się odnaleźć swoją pasję- jest to dla mnie ogromne szczęście! Uwielbiam kuchnię i jestem zakochana w gotowaniu! Gotowanie, zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia to dla mnie ogromna pasja! Mi samej dzięki ciężkiej pracy udało się schudnąć ponad 50kg. Inspirowanie innych daje mi dużą satysfakcję oraz energię do dalszego działania. Chętnie biorę udział w kolejnych projektach, które pozwalają mi na rozwijanie siebie i swoich umiejętności. Kuchnia i gotowanie pochłaniają każdą moją wolną chwilę, a ja poświęcam ten czas z ogromną przyjemnością. Gotuję, próbuję, czytam, uczę się a wszystko po to aby być lepszą niż byłam wczoraj! Mam nadzieję, że spodoba Ci się mój świat! Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej koniecznie odezwij się do mnie!

Jeden Komentarz

  • Zawszecosdobrego

    Tak bardzo lubię zupę rybna , niestety w mojej rodzinie tylko ja . Dlatego u nas na wigilijnym stole gości grzybowa 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *