Pasztet z soczewicy
Boże Narodzenie,  Kanapki,  Kolacja,  Na słono,  Obiad,  Pasta kanapkowa,  Śniadanie,  Sylwester

Pasztet z soczewicy | Pieczeń z soczewicy

Przygotowałam dla Ciebie pyszny, wegetariański pasztet. Który może oszukać nawet wielbicieli mięsnych pasztetów. Sprawdziłam to na moim mężu, który jest chyba największym fanem pasztetów.

Pasztet z zielonej soczewicy jest idealnie kremowy, trzyma swoją formę po ukrojeniu ale równie dobrze rozsmarowuje się na pieczywie. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole i każdej innej okazji. Nie tylko jako dodatek do kanapki ale także jako warzywna pieczeń.

Na początku grudnia pokażę na moim IG  jak przygotowuję ten pasztet krok po kroku.

A Ciebie zapraszam do wypróbowania pasztetu już teraz, żeby sprawdzić czy nadaje się także na Twój stół 🙂

 

Składniki:

  • 170 g zielonej soczewicy
  • 150 g marchewki
  • 70 g selera
  • 70 g korzenia pietruszki
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g masła
  • 30 g bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli, czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej, papryki wędzonej, pieprzu
  • liść laurowy, ziele angielskie pieprz ziarnisty

Przygotowanie:

Soczewicę zalewam zimną wodą i pozostawiam do namoczenia przez 1 h. W między czasie warzywa korzeniowe myję, kroję drobniej i zalewam wodą, dodaję do nich liść laurowy i po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego- gotuję do miękkości warzyw. Wody z gotowania warzyw nie wylewam, wyjmuję zioła i je wyrzucam. Namoczoną soczewicę zalewam 480-500 ml wody z gotowania warzyw.  Soczewicę gotuję ok 25 minut- aż będzie bardzo miękka i zacznie się rozpadać oraz wchłonie płyn. W tym czasie cebule kroję drobno i smażę ją na maśle aż się zezłoci, pod koniec smażenia dodaje z grubsza pokrojony czosnek i przesmażam jeszcze chwilę. Soczewicę i cebulę pozostawiam na ok 15 minut aż lekko przestygnie. Soczewicę, warzywa, cebulę, jajka, przyprawy oraz bułkę tartą przekładam do misy blendera i miksuję na gładką jednolitą masę. Gotową masę przelewam do keksówki (11×25) wyłożonej papierem do pieczenia. Mój pasztet posypałam niewielką ilością ugotowanych ziaren soczewicy, posypałam świeżo mielonym pieprzem i polałam łyżką oleju. Piekę w 180 stopniach przez 50 minut, grzanie góra-dół. Gotowy pasztet schładzam na kratce, następnie w lodówce. Kroję po całkowitym wystudzeniu.

 

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1h 15 min
Czas gotowania: 25 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 2 h 40 min
Ilość porcji: 12 porcji

Chcę Cię powitać w moim świecie! Nazywam się Ania i mieszkam w Warszawie. Udało mi się odnaleźć swoją pasję- jest to dla mnie ogromne szczęście! Uwielbiam kuchnię i jestem zakochana w gotowaniu! Gotowanie, zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia to dla mnie ogromna pasja! Mi samej dzięki ciężkiej pracy udało się schudnąć ponad 50kg. Inspirowanie innych daje mi dużą satysfakcję oraz energię do dalszego działania. Chętnie biorę udział w kolejnych projektach, które pozwalają mi na rozwijanie siebie i swoich umiejętności. Kuchnia i gotowanie pochłaniają każdą moją wolną chwilę, a ja poświęcam ten czas z ogromną przyjemnością. Gotuję, próbuję, czytam, uczę się a wszystko po to aby być lepszą niż byłam wczoraj! Mam nadzieję, że spodoba Ci się mój świat! Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej koniecznie odezwij się do mnie!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *