
Ciasto na pierogi | Ciasto na uszka
Tym wpisem chcę rozpocząć serię przepisów świątecznych na blogu. Jest to przepis który robię już od wielu lat i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Ciasto jest idealne i smakuje przepysznie. Jest bardzo elastyczne, nie wymaga podsypywania, bardzo łatwo się rozwałkowuje. Można je rozwałkować na bardzo cienki placek. Pierogi idealnie się sklejają.
Gotowe ciasto zostawiam pod przykryciem na czas wałkowania jednej porcji. Dzięki temu ciasto nie wysycha i bardzo łatwo się z nim pracuje. Na początku grudnia pokażę na moim IG jak się pracuje z tym ciastem.
Porcja w przepisie jest nie duża z tego względu, że ja dla mojej rodziny nie gotuję dużych porcji ale spokojnie możesz powiększać proporcje według swoich potrzeb. Ciasto idealnie się mrozi więc po przygotowaniu pierogów i uszek bez problemu można je zamrozić.
Składniki:
- 250 g mąki
- 120-125 g zimnej wody
- 5 g oleju
Przygotowanie:
Olej łącze razem z wodą i przelewam do miski z mąką. Całość łączę ze sobą mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto z grubsza się połączy, zagniatam je dłonią. Zagniatam kilka minut aż uzyskam gładkie i jednolite ciasto. Ciasto pozostawiam pod przykryciem na ok 10 minut aby odpoczęło. Po tym czasie wałkuję.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 25-30 porcji


6 komentarzy
Magdalena
Oo jeszcze nie spotkalam się z ciastem na pierogi na bazie zimnej wody. Czas pomału lepić uszka , będzie okazja wypróbować.
Ania
Mi o wiele bardziej to ciasto odpowiada niż na bazie wrzątku 😉 musisz spróbować i sprawdzić 😉
Martyna
A nie powinno się dodać soli ?😅😀
Ania
Wystarczy gotować na osolonym wrzątku 🙂
Kinga
Ciasto z podanych poporcji wyszło bardzo aksamitne! Wyszło mi równo 50 pierogów 🙂 dziękuję za przepis! Wesołych świąt
Ania
Ogromnie się cieszę, że smakowało 🙂