Racuchy drożdżowe
Deser,  Kolacja,  Na słodko,  Przepisy,  Śniadanie

Racuchy drożdżowe

Mam dla Was najlepsze puszyste racuchy drożdżowe. Przygotowałam je z jabłkami dzięki czemu są bardzo wilgotne.

Ciasto na racuchy można przygotować wieczorem i do wyrośnięcia zostawić je na noc w lodówce, a rano 10 minut przed smażeniem wyjąć ciasto aby się zagrzało.

 

Składniki:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • Cynamon

Przygotowanie:

Na początek robię rozczyn, część mleka mieszam z drożdżami, 2 łyżkami mąki i cukrem. Zostawiam na 10 min. Po tym czasie w misce mieszam mąkę, jajko, rozczyn, pozostałe mleko i wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Po tym czasie zostawiam odstawiam pod przykryciem na 1h do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania, obrane jabłka kroje w kostkę i wrzucam do ciasta, doprawiam cynamonem i dokładnie mieszam. Smażę na mocno rozgrzanym oleju na złoto i odsączam na ręczniku papierowym. Podaje posypane cukrem pudrem.

 

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 1 h 35 min
Ilość porcji: 12 porcji

Chcę Cię powitać w moim świecie! Nazywam się Ania i mieszkam w Warszawie. Udało mi się odnaleźć swoją pasję- jest to dla mnie ogromne szczęście! Uwielbiam kuchnię i jestem zakochana w gotowaniu! Gotowanie, zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia to dla mnie ogromna pasja! Mi samej dzięki ciężkiej pracy udało się schudnąć ponad 50kg. Inspirowanie innych daje mi dużą satysfakcję oraz energię do dalszego działania. Chętnie biorę udział w kolejnych projektach, które pozwalają mi na rozwijanie siebie i swoich umiejętności. Kuchnia i gotowanie pochłaniają każdą moją wolną chwilę, a ja poświęcam ten czas z ogromną przyjemnością. Gotuję, próbuję, czytam, uczę się a wszystko po to aby być lepszą niż byłam wczoraj! Mam nadzieję, że spodoba Ci się mój świat! Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej koniecznie odezwij się do mnie!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *