
Racuchy drożdżowe
Mam dla Was najlepsze puszyste racuchy drożdżowe. Przygotowałam je z jabłkami dzięki czemu są bardzo wilgotne.
Ciasto na racuchy można przygotować wieczorem i do wyrośnięcia zostawić je na noc w lodówce, a rano 10 minut przed smażeniem wyjąć ciasto aby się zagrzało.
Składniki:
- 250 ml ciepłego mleka
- 250 g mąki
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 25 g drożdży
- 1 jajko
- 2 jabłka
- Cynamon
Przygotowanie:
Na początek robię rozczyn, część mleka mieszam z drożdżami, 2 łyżkami mąki i cukrem. Zostawiam na 10 min. Po tym czasie w misce mieszam mąkę, jajko, rozczyn, pozostałe mleko i wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Po tym czasie zostawiam odstawiam pod przykryciem na 1h do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania, obrane jabłka kroje w kostkę i wrzucam do ciasta, doprawiam cynamonem i dokładnie mieszam. Smażę na mocno rozgrzanym oleju na złoto i odsączam na ręczniku papierowym. Podaje posypane cukrem pudrem.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 1 h 35 min
Ilość porcji: 12 porcji

