
Gniazdka bezowe
Zapraszam Was na pyszne słodkie gniazdka bezowe z kremem o smaku słonego karmelu.
Krucha słodka beza, aksamitny krem oraz kwaskowe owoce są idealnym połączeniem, które powoduje, że ten deser jest idealny.
Składniki:
Bezy:
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 4 białka
Krem:
- 40 g likieru Słony Karmel
- 150 g serka mascarpone
- 150 g serka naturalnego
Przygotowanie:
Białka w temperaturze pokojowej ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Pianę ubijam tak długo aż gdy wezmę jej odrobinę między palce nie będę wyczuwać drobinek cukru. Gotową pianę przekładam do rękawa cukierniczego i za jego pomocą na papierze do pieczenia tworzę bezowe gniazdka. Gotowe gniazdka suszę w piekarniku nagrzanym do 100 stopni, funkcja termoobieg przez 1 h.
W międzyczasie przygotowuję krem- mascarpone ubijam razem z serkiem naturalnym i likierem, na jednolity krem, który następnie schładzam.
Ostudzone gniazdka bezowe napełniam obficie kremem przed samym podaniem i ozdabiam ulubionymi owocami.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 1 h 20 min
Ilość porcji: 6 porcji

