Gniazdka bezowe
Babeczki,  Deser,  Na słodko,  Przepisy

Gniazdka bezowe

Zapraszam Was na pyszne słodkie gniazdka bezowe z kremem o smaku słonego karmelu.

Krucha słodka beza, aksamitny krem oraz kwaskowe owoce są idealnym połączeniem, które powoduje, że ten deser jest idealny.

 

Składniki:

Bezy:

  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 białka

Krem:

  •  40 g likieru Słony Karmel
  •  150 g serka mascarpone
  •  150 g serka naturalnego

 

Przygotowanie:

Białka w temperaturze pokojowej ubijam ze szczyptą soli  na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Pianę ubijam tak długo aż gdy wezmę jej odrobinę między palce nie będę wyczuwać drobinek cukru. Gotową pianę przekładam do rękawa cukierniczego i za jego pomocą na papierze do pieczenia tworzę bezowe gniazdka. Gotowe gniazdka suszę w piekarniku nagrzanym do 100 stopni, funkcja termoobieg przez 1 h.
W międzyczasie przygotowuję krem- mascarpone ubijam razem z serkiem naturalnym i likierem, na jednolity krem, który następnie schładzam.
Ostudzone gniazdka bezowe napełniam obficie kremem przed samym podaniem i ozdabiam ulubionymi owocami.

 

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 1 h 20 min
Ilość porcji: 6 porcji

Chcę Cię powitać w moim świecie! Nazywam się Ania i mieszkam w Warszawie. Udało mi się odnaleźć swoją pasję- jest to dla mnie ogromne szczęście! Uwielbiam kuchnię i jestem zakochana w gotowaniu! Gotowanie, zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia to dla mnie ogromna pasja! Mi samej dzięki ciężkiej pracy udało się schudnąć ponad 50kg. Inspirowanie innych daje mi dużą satysfakcję oraz energię do dalszego działania. Chętnie biorę udział w kolejnych projektach, które pozwalają mi na rozwijanie siebie i swoich umiejętności. Kuchnia i gotowanie pochłaniają każdą moją wolną chwilę, a ja poświęcam ten czas z ogromną przyjemnością. Gotuję, próbuję, czytam, uczę się a wszystko po to aby być lepszą niż byłam wczoraj! Mam nadzieję, że spodoba Ci się mój świat! Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej koniecznie odezwij się do mnie!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *