
Tarta z kremem bez pieczenia
Ostatnio wspólnie z mężem lubimy zjeść we dwoje coś słodkiego i do tego pozwolić sobie na małą lampkę likieru. Poszłam o krok dalej i wykonałam również tartę bez pieczenia z wykorzystaniem likieru słony karmel.
Tartę możesz przygotować w niespełna 2h i cieszyć się nieprzeciętnym deserem, który zaskoczy każdego smakosza.
Składniki:
Spód:
- 20 g czekolady gorzkiej
- 150 g daktyli
- 100 g płatków owsianych
Krem:
- 50 g mascarpone
- 180 g serka naturalnego
- 5 g żelatyny
- 40 g likieru słony karmel
Przygotowanie:
Daktyle namaczam we wrzątku przez 15 minut. W tym czasie rozpuszczam czekoladę. Odsączone daktyle, czekoladę i płatki owsiane blenduję na jednolitą masę- w razie potrzeby dolewam odrobinę wody z namaczania daktyli. Gotowy spód wykładam w naczyniu do tarty.
Następnie przygotowuję krem- żelatynę namaczam w odrobinie wody i zostawiam na kilka minut aż napęcznieje, po tym czasie rozpuszczam ją w kąpieli wodnej.
Mascarpone, serek naturalny i likier łączę ze sobą na jednolity krem. Dwie łyżki kremu dodaję do żelatyny i mieszam bardzo dokładnie, dzięki temu cała masa się nie zwarzy. Wymieszaną żelatynę dodaję do pozostałego kremu i całość dokładnie mieszam. Krem wykładam na spód od tarty, wyrównuję i schładzam w lodówce około 1h. Po tym czasie tartę ozdabiam ulubionymi owocami i podaję.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1h 15 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 9 porcji


5 komentarzy
banfaith6
O mamo, jakie to piękne ❤️
Ania
Dziękuję 🙂
Asika
Mmmmmmm… 🤩. Wygląda pysznie🙂
Ania
Wygląda pysznie.
Ania
dziękuję 🙂