Meksykańskie enchiladas
Kolacja,  Kurczak,  Na słono,  Przepisy,  Tortille

Meksykańskie enchiladas | Casa de Mexico

Kuchnia meksykańska jest jedną z najwspanialszych kuchni świata, pełna koloru i smaku. Przy tak ogromnej ilości tradycyjnych meksykańskich potraw, każdy będzie w stanie znaleźć coś dla siebie.

Moją miłością jest guacamole, salsa, quesadilla i enchiladas, które właśnie chcę Ci zaprezentować w tym poście.

Moje pełne koloru i smaku enchiladas powstały z wykorzystaniem produktów marki Casa de Mexico.

Przygotowanie enchiladas krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie.

 

Składniki:

  • 1 op wrapów pszennych 20 cm od Casa de Mexico 
  • 100 g ryżu
  • 190 g piersi kurczaka
  • 40 g cebuli czerwonej
  • 130 g kolorowych papryk
  • 240 g mieszanki warzyw meksykańskich (fasola, kukurydza, groszek)
  • 250 g mozzarelli
  • Papryka Jalapenio czerwona od Casa de Mexico 
  • 2 łyżeczki przyprawy do Fajita od Casa de Mexico 
  • 70 g awokado
  • 1 op salsy meksykańskiej czerwonej od Casa de Mexico 
  • 10 g natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Przygotowuję wszystkie składniki. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, kurczaka i papryki kroję w kostkę, cebulę i awokado kroję drobniej. Mozzarellę ścieram na tarce o grubych oczkach. Kurczaka doprawiam przyprawą Fajita i następnie obsmażam go na połowie oleju, aż straci surowość- usmażonego kurczaka zdejmuję z patelni. Na patelnię dodaję pozostały olej i obsmażam kolejno warzywa, aż stracą surowość- zaczynam od cebuli, następnie dodaję papryki i strączki. Następnie dodaję ryż i odparowuję całość, aby pozbyć się nadmiaru wody. Na sam koniec dodaję kurczaka, natkę pietruszki i awokado, dokładnie mieszam i zdejmuję farsz z patelni.  Na deskę wykładam wrap pszenny, na nią wykładam część farszu, posypuję mozzarellą i dodaję kilka małych kawałków papryczki jalapenio. Całość zawijam, na wierzch tortilli wykładam salsę meksykańską i posypuję pozostałym serem. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra dół przez 20-25 minut aż ser się zapiecze.

Podaję z salsą pomidorową i guacamole.

 

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 25 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 6 porcji

Chcę Cię powitać w moim świecie! Nazywam się Ania i mieszkam w Warszawie. Udało mi się odnaleźć swoją pasję- jest to dla mnie ogromne szczęście! Uwielbiam kuchnię i jestem zakochana w gotowaniu! Gotowanie, zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia to dla mnie ogromna pasja! Mi samej dzięki ciężkiej pracy udało się schudnąć ponad 50kg. Inspirowanie innych daje mi dużą satysfakcję oraz energię do dalszego działania. Chętnie biorę udział w kolejnych projektach, które pozwalają mi na rozwijanie siebie i swoich umiejętności. Kuchnia i gotowanie pochłaniają każdą moją wolną chwilę, a ja poświęcam ten czas z ogromną przyjemnością. Gotuję, próbuję, czytam, uczę się a wszystko po to aby być lepszą niż byłam wczoraj! Mam nadzieję, że spodoba Ci się mój świat! Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej koniecznie odezwij się do mnie!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *