
Kotlety ruskie
Kolejny genialny przepis na kotlety z resztek. Czy jest tu ktoś kto kocha pierogi ruskie? Jestem pewna, że spodobają Ci się również kotlety ruskie.
Dla mnie takie kotlety są idealnym comfort food, specjalnie gdy już jemy ziemniaki gotuję ich więcej aby przygotowywać na drugi dzień właśnie kotlety 🙂
Zapraszam po przepis na kotlety ruskie, które podbiły moje serce:
Składniki:
- 80 g cebuli
- 450 g ziemniaków
- 1 łyżeczka oleju
- 170 g twarogu
- 15 g bułki tartej + 25 g do obtoczenia
- 1 jajko
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję do miękkości. Cebulę kroję drobno i podsmażam na oleju. Ziemniaki i twaróg przeciskam przez praskę i łączę z cebulą. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję jajko, bułkę tartą i zagniatam jednolite ciasto. Biorę porcje ciasta, formuje z niej płaski, okrągły kotlet. Gotowe kotlety obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączam na ręczniku papierowym. Podaje z ulubionymi dodatkami.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 6 porcji


5 komentarzy
Asika
Uwielbiam te Twoje kombinacje z resztek… 😋. Aż chce mi się je tworzyć, choć do tej pory to ich unikalam🙈
podroz.u_jemy
Jutro wypróbuję ten przepis, bo wyglądają przepysznie 😍
Ania
Próbowałaś?:)
Zawszecosdobrego
Aniu trafiłaś w sedno 👌 zawsze jak robię pierogi to przesadzę z ilością farszu … teraz już wiem jak go wykorzystać 😊
Ania
Ten sposób jest idealny 🙂