
Sos grzybowy
Korzystasz z sezonu na grzyby?
Ja uwielbiam świeże i chrupiące grzyby a samodzielnie zebrane smakują najlepiej, prawda?
Moje zbiory wykorzystałam w prosty i klasyczny sposób, który zasmakuje każdemu fanowi grzybów.
Zapraszam serdecznie na przepis na pyszny sos grzybowy.
Składniki:
- 250 g grzybów
- 1 ząbek czosnku
- 40 g cebuli
- 1 łyżeczka masła
- 5 g natki pietruszki
- 150 g śmietany (u mnie kokosowa)
- Sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
Grzyby oczyszczam i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję drobno. Na rozgrzanym maśle, podsmażam cebulę i czosnek. Następnie dodaję grzyby i duszę przez chwilę aż grzyby stracą surowość. Doprawiam do smaku, dodaję tymianek i natkę pietruszki. Na końcu dodaję śmietankę, chwilę redukuję i podaję z ulubionymi dodatkami.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 20
Ilość porcji: 2 porcje

