
Drożdżówki z dżemem
Mam do Ciebie przepis na pyszne drożdżówki z dżemem. Są one bardzo mięciutkie i bardzo długo utrzymują świeżość.
W przypadku ich przygotowania równie dobrze możesz użyć owoców świeżych lub mrożonych wystarczy je połączyć z odrobiną mąki ziemniaczanej.
Koniecznie spróbuj tych drożdżówek- jestem pewna, że będziesz wracać do tego przepisu.
Składniki:
- 300 g mąki
- 20 g drożdży
- 45 g cukru
- 150 ml mleka
- 1 żółtko
- 40 g masła
- 100 g dżemu
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam. Do drożdży dodaję część mleka, łyżkę cukru i mąki- dokładnie mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie do mąki dodaję wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki, ciasto wyrabiam ok 10 minut mikserem za pomocą końcówek do ciasta drożdżowego. Zostawiam do wyrośnięcia na ok 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na cienki prostokąt, który smaruje dżemem pozostawiając od góry kilka 3 cm samego ciasta- zawijam i kroję bułeczki które lekko przyciskam palcami nadając im kształt. Pozostawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut. Piekę przez 20-25 min w 180 stopniach.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h 20 min
Czas pieczenia: 25 min
Całkowity czas: 2 h
Ilość porcji: 12 porcji


Jeden Komentarz
Asika
Mniammmm🤩