
Kotlety ziemniaczane z mozzarellą
Niezwykle chrupiące z zewnątrz oraz kremowe i miękkie w środku kotlety ziemniaczane. Idealne do wykorzystania resztek z obiadu.
Kotlety ziemniaczane zyskały swoją kremowość dzięki dodaniu do nich delikatnej mozzarelli. Sprawdzą się cudownie jako posiłek oraz imprezowe przekąski- podane z sosem.
Wiem, że niezwykle lubisz takie kotlety- koniecznie daj znać jak Ci smakowało.
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 80 g cebuli
- 1 łyżeczka oleju
- 80 g mozzarelli
- 1 jajko
- 30 g mąki
- 30 g bułki tartej
Przygotowanie:
Do wykonania placków wykorzystałam ziemniaki ugotowane dzień wcześniej. Drobno pokrojoną cebulę podsmażam na oleju aż się zeszkli. Mozzarellę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków dodaję cebulę, mozarellę, jajko i mąkę- całość zagniatam na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formuję kotlety, obtaczam je w bułce tartej i smażę na patelni z rozgrzanym olejem. Obsmażam po kilka minut z każdej strony- uważam przy przewracaniu, bo przez rozpuszczony ser kotlety są niezwykle delikatne.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 6 porcji


2 komentarze
Klaudia
Zobaczyłam to zdjęcie na Instagramie i postanowiłam zrobić! Wyszły bardzo smaczne! Od siebie dorzuciłam koperek, bo u nas ziemniaki bez koperku nie istnieją.
PS. Piękne zdjęcia i szata graficzna!
Ania
Dziękuję z całego serca 🙂 Ogromnie się cieszę, że Wam smakowało! 🙂