
Wegańskie buritto
Próbujecie czasem wegańskiej kuchni? W moim domu coraz częściej stawiamy na na posiłki roślinne i spożywanie ich sprawia nam olbrzymią przyjemność.
To pyszne burritto przygotowałam wykorzystując resztki z lodówki i zamrażarki, wyszło bardzo pysznie.
Zamiast klasycznego mięsa przygotowałam mielone tofu, które do złudzenia przypomina mięso- jeśli jeszcze nie próbowałaś koniecznie daj mu szansę.
Zapraszam po przepis na wegańskie buritto.
Składniki:
- 180 g tofu naturalnego
- 50 g cebuli
- 4 łyżeczki przyprawy adobo
- 100 g fasoli z puszki
- 50 g groszku z puszki
- 50 g kukurydzy
- 100 g brokułu
- 100 g ryżu
- Pół pęczka natki pietruszki
- 100 g śmietanki kokosowej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 4 placków tortilli
- Sałata lodowa
- Sól
Przygotowanie:
Tofu rozdrabniam dłońmi na drobne kawałki które przypominają mięso mielone z doprawiam 3 łyżeczkami przyprawy adobo i sosem sojowym. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę i brokuł kroję drobno. Na oleju podsmażam cebulę, a gdy się zeszkli dodaję brokuł, doprawiam koncentratem pomidorowym i 1 łyżeczką przyprawy adobo, dodaję groszek, kukurydzę i fasolę. Smażę jeszcze 2 minuty. Warzywa przesypuję do miski i na tej samej patelni podsmażam tofu aby przypominało mięso mielone. Usmażone tofu łącze z warzywami, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Ryż doprawiam śmietanką kokosową.
Następnie przechodzę do składania burritto. Na tortille wykładam liść sałaty, ryż i tofu z warzywami, przykrywam liściem sałaty i ciasno zawijam. Gotowe tortille grilluję na suchej patelni.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 4 porcje

