
Malinowe ciasto na maślance
Dziś przygotowałam dla Was przepis na cudowne i puszyste ciasto na bazie maślanki. Ciasto przygotowałam z pysznymi przetworami malinowymi i świeżymi owocami.
Naszła mnie ogromna ochota na kawałek zwykłego i prostego ciasta, które idealnie sprawdzi się przy filiżance gorącej kawy i chociaż w najmniejszym stopniu przypomni mi trochę lata.
I wiesz co? Udało się! Jedząc to ciasto malinowe buzia sama się uśmiecha 🙂 Koniecznie też to sprawdź.
Poniżej znajdziesz przepis na to obłędne ciacho:
Składniki:
- 2 jajka
- 20 ml oleju
- 200 ml maślanki
- 50 g cukru
- 10 g proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- 100 g przetworów malinowych bez cukru/ dżemu
- świeże maliny
Przygotowanie:
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijam za pomocą miksera z dodatkiem cukru na białą, puszystą masę. Stopniowo wlewam olej i maślankę cały czas mieszając. Następnie dodaję proszek do pieczenia, mąkę i dokładnie mieszam. Gotowe ciasto przelewam do formy- u mnie 17×17 cm, na wierzch wykładam dżem i za pomocą łyżki robię „esy floresy” na cieście aby dżem rozłożył się równomiernie na cieście. Na wierzch dodatkowo wykładam świeże lub mrożone owoce. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra dół przez ok 45min- tak na prawdę do suchego patyczka.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 9 porcji


2 komentarze
Patrycja
Właśnie wstawiłam do piekarnika, już teraz wygląda pięknie ❤ Tylko zamiast maślanki dałam jogurt naturalny a zamiast malin mrożone borówki 😊
Ania
Jak wyszło? 🙂