
Drożdżówki z mascarpone i borówkami
Delikatne i miękkie maślane ciasto połączone z kremowym serkiem mascarpone oraz kwaskowymi borówkami, jest połączeniem wręcz idealnym. Czy może być lepiej? Przygotowanie drożdżówek zajmuje trochę czasu jednak myślę, że da tego smaku warto poświęcić go trochę więcej.
Poniżej znajdziesz przepis na te obłędne drożdżówki z mascarpone i borówkami.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 45 g erytrytolu
- 5 g cukru
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 100 ml mleka 1,5%
- 65 g masła
Kruszonka:
- 10 g masła
- 20 g mąki pszennej
- 15 g erytrytolu
Nadzienie:
- 250 g mascarpone
- 5 g cukru pudru
- 400 g borówek
- 30 g erytrytolu
- 15 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam do miski, robię w niej zagłębienie, w które wkruszam drożdże, wlewam letnie mleko i dodaję cukier, lekko mieszam i zostawiam pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie dodaję szczyptę soli, erytrytol, jajko i wyrabiam ciasto z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaję masło i dokładnie wyrabiam. Zostawiam do wyrośnięcia na około 1 h. W tym czasie przygotowuję borówki- mieszam je z erytrytolem i mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto formuję w równe spłaszczone okręgi i na środku wyciskam szklanką wgłębienie, w które nakładam mascarpone wymieszane z cukrem pudrem i wykładam na wierzch dużą ilość borówek. Pozostawiam przykryte ściereczką na 10 minut. Po tym czasie posypuję je kruszonką.
Gotowe ciasto smaruję mlekiem lub pozostałym białkiem. Piekę w 180 stopniach przez około 25-30 minut, grzanie góra-dół.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h 20 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 2 h 5 min
Ilość porcji: 9 porcji


2 komentarze
Patrycja
Aniu drożdżówki wyszły rewelacyjne! Przepyszne ❤ Będę czesto robić
Ania
Ogromnie się cieszę 🙂