
Omlet z tortillą i łososiem
Sposobów na jajka jest tak wiele jak gustów. Dlatego ze zwykłego składnika można wyczarować niezwykły posiłek.
Dziś przedstawiam Ci pyszny omlet, który jest idealnym sposobem na przemycenie dużej ilości warzyw. Taki omlet możesz przygotować, ze składników, które posiadasz w lodówce i za każdym razem będzie smakować inaczej. Smakuje idealnie również na zimno.
Składniki:
- 30 g pora
- 50 g łososia wędzonego na gorąco
- 30 g mozzarelli
- 1 jajko
- 1 tortilla
- 50 g pomidorków koktajlowych
- 35 g marchwi
- 1 łyżeczka masła
- Sól, pieprz i tymianek
Przygotowanie:
Na maśle podsmażam pora i marchewkę, gdy lekko zmiękną dodaję pomidorki aby odparować z nich wodę. Gotowe warzywa zdejmuje z patelni. Na tej samej patelni podgrzewam przez chwilę tortillę, następnie zdejmuję tortillę i wylewam doprawione solą, pieprzem i tymiankiem jajka- rozprowadzam je równomiernie na patelni i od razu na ich wierzch wykładam tortillę, która przyciskam do jajek aby się przykleiła. Tortille przekręcam na drugą stronę, na jej połowę wykładam warzywa, mozzarellę i łososia, całość zamykam i przesmażam z obu stron.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 1 porcja


Jeden Komentarz
Madzia Ochmińska
CUDNE 😍❤