
Kluski kładzione
Najprostsze i niezwykle pyszne kluseczki kładzione 🙂
Nie lubię wyrzucać jedzenia w miałam dziś resztki jajka więc na szybko przygotowałam dla córki kluseczki do zupy. Ale nie martwcie się sprawdza się idealnie również na słodko, do gulaszy i sosów. Kto ma ochotę spróbować?
Przepis robiłam całkowicie na oko, nie bójcie się tak gotować 🙂
Składniki:
- 30 ml wody
- Mąka
- 1 jajko
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Jajko roztrzepuję z wodą, dodaje sól i mąkę w takiej ilości aby ciasto miało gęstą konsystencję która, trzyma się łyżki.
W garnku gotuję osoloną wodę, gdy będzie wrzała zaznaczam w niej małą łyżeczkę na jej brzeg nakładam odrobinę ciasta i zamaczam w wodzie aż ciasto spadnie do garnka, robię w ten sposób kilkanaście klusek gotuję ok 40 sekund od wypłynięcia, wykładam do durszlaka i polewam zimną wodą. Czynność powtarzam aż skończy się ciasto.
———
Czas przygotowania: 1 min
Czas gotowania: 5 min
Całkowity czas: 6 min
Ilość porcji: 1 porcja


4 komentarze
Asika
Mmmm🤩, kluski kładzione… Coś pysznego🤤
Ania
Cała prawda 🙂
Magda
Uwielbiam kluski łyżką kładzione tylko odkad pamiętam ja robię z maslanki albo zsiadlego mleka pychota z cebulką i kiełbaską smażoną 😊polecam
Ania
idealne połączenie 😉