
Wafle| Wafle andruty
Każdy chyba kojarzy z dzieciństwa wafle andruty przełożone kremem czekoladowym lub kajmakiem. Czasem odmiana od tradycyjnych smaków jest bardzo fajna.
Takie wafle są idealnym i ekspresowym deserem dla dzieciaków jak i również na przywitanie niespodziewanych gości. Niezwykle prosty deser a często zapomniany i rzadko pojawiający się na naszych stołach.
Do przygotowania moich wafli wykorzystałam połączenie masła orzechowego i kwaśnego dżemu borówkowego. Połączenie tych smaków kojarzy mi się z amerykańskimi serialami- jest dosłownie idealne.
Składniki:
- 100 g masła orzechowego
- 100 g dżemu bez cukru
- 60 g wafli andruty
Przygotowanie:
Wafle przekładam naprzemiennie dżemem i masłem orzechowym- robię tak aż składniki się skończą. Gotowe wafle przykrywam deską i dociskam czymś ciężkim. Pozostawiam w lodówce na ok 15 min aż wafle wciągną nadmiar wilgoci i zmiękną. Gotowe wafle kroję w romby i podaję.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 15 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 6 porcji


8 komentarzy
Paulinalapinska
Jaka super szybka przekąska/deser
Ania
Dziękuję 🙂
Patrycja Janik
Ty nawet zwykłe wafle potrafisz tak pięknie przedstawić że aż szok. Zazdroszczę umiejętności fotograficznych 💕
Ania
Dziękuję Kochana :* Ze zdjęciami to koniecznie trzeba dużo ćwiczyć 🙂
Daria
Ahh te wafle ❤️ ja nawet nie wiedziałam że one mają nazwę „piszingery” 🙈
Ania
ooo widzisz, nawet ja nie wiedziałam 😉
Asika
Ach… Kusząca odmiana od tych niby zwykłych a powszechnie lubianych z masą czekoladowa😋
Ania
Dokładnie o to mi chodziło 🙂