
Placki z selera
Placuszki są idealnym sposobem na przemycenie dużej ilości warzyw i owoców. Najczęściej jest to jeden z lepszych sposobów na małych niejadków.
Tym razem postanowiłam wykorzystać pozostałości selera, które zalegały w lodówce.
Zapraszam Was na szybki przepis na pyszne placuszki z selera.
Składniki:
- 200 g selera korzeniowego
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- 50 g mąki / u mnie z zielonego groszku
- Papryka słodka, czosnek, sól i pieprz
- 20 g cebuli
Przygotowanie:
Selera ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę i natkę drobno siekam. Do startego selera dodaje wszystkie składniki i dokładnie mieszam. Masa ma być dość lejącą. Smażę na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Podaję z ulubionym sosem, u mnie jest to jogurt naturalny.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas smażenia: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 9 porcji

