
Pasta jajeczna
W moim domu klasyczne kanapki pojawiają się na prawdę rzadko. Najczęściej stawiamy na smarowidła do kanapek, czasem domowe wędliny.
Jednym z moich ulubionych smarowideł jest pasta jajeczna, która idealnie się sprawdza się jako dodatek do pieczywa lub samodzielna sałatka.
Taka pasta jest niezwykle uniwersalna i można nadać jej swój ulubiony smak dobierając przyprawy pod swój gust.
Składniki:
- Jajka
- Szczypior
- Majonez
- Musztarda sarepska
- chrzan
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotowane na twardo rozdrabniam tłuczkiem do ziemniaków. Dodaję pokrojony drobno szczypior. Doprawiam do smaku majonezem, chrzanem, musztardą, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszam i podaję z ulubionymi dodatkami.
.
Celowo do rozdrobnienia użyłam tłuczka do ziemniaków, a nie widelca – wtedy kawałki jajek są większe, nie robi się paćka. Dodatkowo całość idzie o wiele szybciej szybciej.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 6 min
Całkowity czas: 16 min

