
Biszkopt ze śliwkami
Kochani jestem przekonana, że pokochacie to ciasto. Jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, całe przygotowanie trwa 5 minut a później wystarczy tylko poczekać aż ciasto się upiecze.
Postanowiłam wykorzystać klasyczny biszkopt i podkręcić jego smak za pomocą śliwek, tworząc tym samym niezwykle puszyste i pełne smaku ciasto. Piękno i smak tkwi w prostocie- czy też tak myślicie?
Na instagramie czeka na Was również wykonanie krok po kroku. Nie zapomnijcie o pozostawieniu komentarza, koniecznie też podzielcie się zdjęciami i opinią jak smakowało.
Składniki:
- 3 jajka
- 60 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g śliwek
- szczypta soli
Przygotowanie:
Składniki musza być w temperaturze pokojowej. Śliwki oczyszczam z pestki i kroję na mniejsze kawałki. Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam ze szczytą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodaję stopniowo cukier. Gdy piana będzie ubita dodaję stopniowo po jednym żółtku i mieszam do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Ciasto przelewam do tortownicy, w której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Na wierzch równomiernie wykładam śliwki. Piekę w 180 stopniach przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
Podaję posypane cukrem pudrem.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas pieczenia: 35 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 8 porcji

