
Dżem z rabarbaru i marakuji
Mam dla Was przepis na cudowny dżem z rabarbaru i marakuji Jest przepyszny! Gwarantuję!
Taki dżem nada się jako nadzienie bułek, rogalików i wszelkich innych słodyczy. Smak ma wyjątkowy i zachwycający. Kto z Was ma ochotę spróbować?
Składniki:
- 800 g rabarbaru
- 200 g marakuji
- 1 op. cukru żelującego
Przygotowanie:
Rabarbar i miąższ marakuji z grubsza blenduję. Rabarbar będzie ciężko się blendował. Następnie gotuję całość ok 5 min aż rabarbar puści wodę i ponownie całość blenduję. Do gotującej się masy wsypuję cukier, zagotowuję ponownie i gotuję przez 3 min cały czas mieszając. Gotowy gorący dżem przekładam do słoików zakręcam i odwracam do góry dnem, pozostawiam tak do ostygnięcia. Gotowy przechowuję w ciemnym miejscu. Po otwarciu przechowuję w lodówce.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 4 słoiczki

