
Naleśniki babci | Najlepsze naleśniki
Najlepsze, najwspanialsze naleśniki. Smakują tak jak smakowały u mojej zmarłej babci.
Odkąd babcia odeszła już setki razy próbowałam odtworzyć ten idealny smak. Nie powiem kilkukrotnie mi się udało ale nie zapisałam wtedy proporcji, robiłam je na oko. Tym razem nauczona doświadczeniem zapisałam wszystko. Naleśniki te są idealne do farszów słodkich i wytrawnych.
Składniki:
- 250 ml mleka
- 375 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g mąki
Przygotowanie:
Składniki mokre mieszam ze sobą rózgą kuchenną. Dodaję składniki suche. Całość dokładnie mieszam. Mogą zostać małe grudki- w niczym to nie przeszkadza. Ciasto jest dość lejące. Naleśniki smażę od razu po przygotowaniu. Smażę na średnim ogniu. Gotowe naleśniki przygrywam czystą ściereczką aby zostały miękkie. Podaję z ulubionymi dodatkami.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 13 porcji

