
Karmelizowane pomarańcze w czekoladzie
Lubicie karmelizowane pomarańcze w czekoladzie?
Słodkie pomarańcze i gorzka czekolada to dla mnie cudowne połączenie!
Te karmelizowane pomarańcze wykorzystałam w cieście czekoladowym z ricotty. W tamtym przypadku nie suszyłam ich, tylko od razu po przestygnięciu wyłożyłam na ciasto.
Składniki:
- 120 ml wody
- 1 pomarańcza
- 100 g erytrytolu/ cukru
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Pomarańcze dokładnie myję i sparzam skórkę. Wodę z erytrytolem zagotowuję. Dodaję do wody pokrojoną w plastry/pół plastry pomarańczę. Gotuję tak długo aż biała błonka między skórką a miąższem będzie przezroczysta. Po tym czasie wyjmuję pomarańczę, najlepiej położyć ją na kratce aby nadmiar płynu spłynął. Następnie suszę w piekarniku w 100 stopniach, przez ok 40-60 min, co 10 min przewracając na drugą stronę i obserwując aby owoce za mocno się nie wysuszyły. Ja moje pomarańcze zostawiłam do całkowitego ostygnięcia w piekarniku. Kolejnego dnia rozpuściłam czekoladę i obtaczałam w niej każdy kawałek. Pozostawiam do stężenia czekolady. Po tym czasie można śmiało jeść. Przechowuję w lodówce.
Pozostały sok z gotowania pomarańczy, zlewam do naczynka i używam do owsianek lub lemoniady.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 20 min
Czas suszenia: 1 h
Czas oczekiwania: 3 h
Całkowity czas: 4 h 25 min
Ilość porcji: 6 porcji


Jeden Komentarz
Natalia
Witam. Można zjeść ze skórką? A co się stanie jeśli odkroję skórkę?