
Kruche ciasto czekoladowe z rabarbarem
Lubcie rabarbar?
Dziś mam dla Was przepis na kruche czekoladowe ciasto z rabarbarem. Skradło moje serce!
Na pewno je pokochacie! Połączenia słodkiego ciasta kruchego i kwaśnych owoców jest idealne!
Składniki:
- 350 g mąki
- 200 g masła/margaryny
- 4 żółtka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 500 g rabarbaru
- 130 g erytrytolu
Przygotowanie:
Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, kakao i 100 gramami erytrytolu, dokładnie mieszam. Dodaje żółtka i pokrojone w kostkę masło. Zagniatam gładkie ciasto. Schładzam je w lodówce ok 20 min. W tym czasie kończę drobniej rabarbar i zasypuję pozostałym erytrytolem. Blaszkę 29x24cm wykładam równą warstwą- wykorzystuję do tego większą połowę ciasta. Na wierzch wykładam rabarbar, na niego kruszę pozostałe ciasto. Piekę w 180 stopniach przez 45 min.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 45 min
Czas oczekiwania: 20 min
Całkowity czas: 1 h 15 min
Ilość porcji: 12 porcji

