
Cukier bzowy | Cukier aromatyzowany bzem
Mam dziś dla Was pomysł na cukier aromatyzowany bzem. Wiosna zamknięta w słoiku.
Cukier świetnie nada się świetnie do napojów, wypieków.
Cukier nie ma aż tak intensywnego zapachu bzu jak świeże kwiaty ale przypomina swoim smakiem wiosnę.
Składniki:
- 1,5 szklanki cukru drobnego
- 2 szklanki kwiatów bzu
Przygotowanie:
Kwiaty bzu najlepiej zebrać przed południem, wtedy mają najbardziej intensywny zapach, kwiaty powinny być suche, najlepiej zrobić to w słoneczny dzień. Jeśli zbieramy je w pewnym, czystym miejscu, pomijamy mycie aby unikać utraty zapachu.
Do aromatyzowania cukru używamy samych kwiatów bez zielonych części. Najlepiej użyć fioletowego bzu bo ma najbardziej intensywny zapach.
Kwiaty zasypujemy cukrem, wstrząsamy aby przemieszać, odstawiamy w ciemne miejsce na 3 dni. Codziennie wstrząsamy naczyniem aby przemieszać zawartość.
Po tym czasie wykładamy go równą warstwą na blaszkę i pozostawiamy pod przykryciem do wysuszenia. Możemy wspomóc się piekarnikiem i suszyć w 50 stopniach, co jakiś czas mieszając i sprawdzając między palcami czy cukier jest już suchy.
Całość możemy zblendować lub przesiać przez grube sito. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
Cukier ma tendencje do zbrylania się.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 3 dni
Całkowity czas: 3 dni 5 min

