Ciasto kefirowe z rabarbarem
Ciasta,  Deser,  Na słodko

Ciasto kefirowe z rabarbarem

Najlepsze ciasto bez grama tłuszczu! Oczywiście nie licząc kruszonki, ale tą możemy pominąć i będzie równie pysznie.
U mnie z dodatkiem rabatu i jabłka, ale każde inne owoce sprawdzą się idealnie.

Ciasto jest lekkie i puszyste. Nie ma w sobie tłuszczu a mimo to długo zachowuje świeżość.

 

Składniki:

Ciasto:

  •  200 g mąki pszennej
  •  75 g mąki ziemniaczanej
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  100 g erytrytolu/ cukru
  •  330 g kefiru gęstego
  •  3 jajka
  •  ekstrakt waniliowy
  •  250 g rabarbaru (mogą być inne owoce, także mrożone)
  •  0,5 szt jabłka

Kruszonka:

  •  40 g masła
  •  50 g erytrytolu/ cukru
  •  50 g mąki

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche i mokre składniki mieszamy w oddzielnych miskach. Do mokrych składników wsypujemy suche i z grubsza mieszamy. Ciasto ma się tylko lekko połączyć, w cieście mają być grudki.
Kruszonkę wyrabiam widelcem na jednolitą masę. Ciasto wylewam do blaszki, wykładamy na to owoce i posypuje kruszonką.
Piekę w 200 stopniach przez 35-40 min.

 

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 8 porcji

Chcę Cię powitać w moim świecie! Nazywam się Ania i mieszkam w Warszawie. Udało mi się odnaleźć swoją pasję- jest to dla mnie ogromne szczęście! Uwielbiam kuchnię i jestem zakochana w gotowaniu! Gotowanie, zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia to dla mnie ogromna pasja! Mi samej dzięki ciężkiej pracy udało się schudnąć ponad 50kg. Inspirowanie innych daje mi dużą satysfakcję oraz energię do dalszego działania. Chętnie biorę udział w kolejnych projektach, które pozwalają mi na rozwijanie siebie i swoich umiejętności. Kuchnia i gotowanie pochłaniają każdą moją wolną chwilę, a ja poświęcam ten czas z ogromną przyjemnością. Gotuję, próbuję, czytam, uczę się a wszystko po to aby być lepszą niż byłam wczoraj! Mam nadzieję, że spodoba Ci się mój świat! Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej koniecznie odezwij się do mnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *