
Ciasto czekoladowe z ricotty
Zapraszam po przepis na czekoladowo-pomarańczowe ciasto z ricotty!
Totalny obłęd! Aż chce się zjeść!
Do ozdobienia wykorzystałam karmelizowane pomarańcze.
Ciasto jest miękkie, wilgotne a przede wszystkim przepyszne!
Składniki:
- 250 g ricotty
- 3 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 150 g erytrytolu/ cukru
- Otarta skórka z jednej pomarańczy
- 300 g mąki
- Szczypta soli
- 50 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Pomarańcze myję i sparzam, następnie ścieram skórkę. Masło rozpuszczam. Jajka ucieram z erytrytolem na białą masę. Ricottę dodaję w trzech częściach za każdym razem dokładnie miksując. Następnie dodaję rozpuszczone masło i skórkę z pomarańczy, dokładnie miksuje. Dodaje kakao, sól, proszek do pieczenia i mąkę. Całość mieszam łyżka do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Przekładam całość do formy i wygładzam. Ja przyozdobiłam wierzch mojego ciasta karmelizowanymi pomarańczami. Piekę przez 50-60 min w 180 stopniach, piekę do tzw suchego patyczka. Jeśli wierzch zacznie się zbyt spiekać należy przykryć ciasto folia.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 60 min
Całkowity czas: 1 h 15 min
Ilość porcji: 8 porcji

