
Brownie truskawkowe | Brownie z truskawek
Mam dla was totalny sztos, który w zeszłym roku pokochaliście! Wpadłam na pomysł tego ciasta patrząc na małą Nelę całą w truskawkach.
Przedstawiam Wam niskokaloryczne brownie truskawkowe.
Bazą tego brownie są truskawki. Połączenie truskawek i czekolady jest przepyszne!
Zapraszam Was do spróbowania mojego brownie truskawkowego!
Składniki:
- 500 g słodkich truskawek
- 85 g mąki pszennej/ orkiszowej/ ryżowej
- 40 g kakao
- 20-40 g erytrytolu (zależy od słodkości truskawek)
- 80 g daktyli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Daktyle namaczam we wrzątku przez 15 min, po tym czasie odsączam. Truskawki i daktyle blenduję ze sobą przez dłuższą chwilę aż masa będzie gładka. Dodaję jajka, kakao, erytrytol, mąkę i proszek do pieczenia. Przelewam do tortownicy.
Jeśli zrobicie ciasto jako standardowe niskie brownie to należy piec ok 30 min w 180 stopniach, grzanie góra-dół. Ja piekłam w małej tortownicy przez 1 h.
Pozostawiam do wystygnięcia w piekarniku. Gdy wystygnie schładzam w lodówce.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 1 h 15 min
Ilość porcji: 8 porcji

