
Zupa z młodej kapusty
Przychodzę do Was dziś z przepisem na obłędną i niskokaloryczną zupę z młodej kapusty! Będziecie zachwyceni!
Młoda kapusta poza duszoną kapustą sprawdzi się idealnie właśnie do zupy. Wiosna na talerzu.
Moją zupę przygotowuję gęściejszą, jeśli chcecie aby była rzadsza dodajcie mniej kapusty.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 3 l bulionu warzywnego (u mnie ze szparagów)
- 3 szt marchewki
- 1 kg młodej kapusty
- 1 pęczek koperku
- Sól, pieprz, sos sojowy
Przygotowanie:
Ziemniaki kroję w kostkę, marchewkę w cienkie półplasterki, gotuję do miękkości w bulionie. Pod koniec gotowania dodaje poszatkowaną młodą kapustę. Gdy ta zmięknie dodaję pokrojony drobno koperek i doprawiam do smaku.
Zupę podaję polaną oliwą i posypaną jeszcze większa ilością koperku.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 8 porcji

