
Młoda kapusta | Bigos z młodej kapusty
Lubicie duszoną młodą kapustę? Ja po prostu kocham! W sezonie jem bardzo często aby najeść się na cały rok.
Zawsze dodaję trochę boczku, bardzo podbija to smak! A jak Wy jecie młodą kapustę?
Taka kapusta świetnie się mrozi więc warto w sezonie zamrozić trochę na zimę.
Składniki:
- 4 małe główki młodej kapusty
- 3 średnie marchewki
- 2 pęczki koperku
- 200-300 g boczku
- Pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie, sól
Przygotowanie:
Kapustę szatkuję, dodaję przyprawy, wstawiam na średnią moc palnika i duszę, od czasu do czasu mieszając. Marchew kroję w pół plastry, koperek siekam drobno. Marchew dodaję do kapusty i nadal duszę. Boczek kroję w kostkę i obsmażam, następnie odsączam z nadmiaru tłuszczu. Boczek i koper dodaję do kapusty. Całość duszę tak długo aż marchewka zmięknie. Doprawiam do smaku.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 1 h 30 min
Całkowity czas: 1 h 45 min
Ilość porcji: 8 porcji

