
Pierogi leniwe | Kluski leniwe
Najwspanialsze leniwe! Pyszne, mięciutkie i delikatne! U mnie podane z truskawkami i jogurtem!
Truskawki oraz jogurt to mała i zdrowsza odmiana od masła i bułki tartej, a równie pyszna co tradycyjnie.
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 30 g erytrytolu
- 150-200 g mąki
Przygotowanie:
Twaróg blenduję na gładko, następnie dodaję pozostałe składniki i wyrabiam na gładkie ciasto. Ciasto będzie lepkie ale dzięki małej ilości mąki pierogi są bardzo delikatne. Blat oprószam mąką wykładam część ciasta i roluję wałek, który lekko spłaszczam, następnie kroję niewielkie kawałki. Gotuję w lekko osolonym wrzątku przez 1 min od wypłynięcia. Gotowe układam w naczyniu jedną warstwą aby się nie skleiły. W międzyczasie przygotowuję duszone truskawki. Do garnka wkładam mrożone truskawki. Jeśli są mało słodkie dodaje erytrytolu i duszę tak długo aż się rozpadną i zgęstnieją. Gotowe pierogi podaję z truskawkami i jogurtem.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 5 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 50 szt

