
Makaron spaghetti z warzywami
Spaghetti to szczęście. Nie znam osoby która go nie lubi, a Wy?
Jest to świetny sposób na przemycenie dużej ilości warzyw, u mnie zwykle ląduje w nim pół zawartości lodówki 🙂
Mój sos jest zawsze długo gotowany. Wtedy jest najsmaczniejszy. W jakiej wersji lubicie spaghetti najbardziej?
Składniki:
- 4 łodygi selera naciowego
- 300 g pomidorków koktajlowych/ pomidorów
- 1 op pomidorów w puszce
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 400 g makaronu spaghetti
- 90 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 400 g mięso mielonego
- czosnek granulowany, sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 1 łyżeczka erytrytolu, bazylia, oregano
- 100 g marchewki
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 100 ml wody z gotowania makaronu
- 5-6 suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiam wodę z gotowania makaronu. Na oleju z suszonych pomidorów podsmażam cebulę, marchewkę, selera i czosnek, gdy stracą surowość, dodaje mięso. Gdy mięso się usmaży dodaję pomidory, oraz pomidory w puszcze czekam aż się rozpadną. Następnie dodaję suszone pomidory, przecier i wodę z gotowania makaronu. Doprawiam do smaku przyprawami i erytrytolem.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 4 porcje

