
Domowe drożdżówki z serem
Mam dla Was obiecany na pyszne domowe drożdżówki serem!
Miękkie ciasto drożdżowe, pyszny wilgotny ser, czego chcieć więcej?
Jestem pewna, że Wam się spodoba. Zapraszam teraz po przepis na domowe drożdżówki z serem:
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 25 g drożdży
- 350 g mąki
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru/można dodać łyżeczkę cukru do rozczynu a pozostałą ilość erytrytolu
- 1 jajko
- 60 g masła
Ser:
- 400 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 70 g erytrytolu
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam do miski, robię w niej zagłębienie, w które wkruszam drożdże, wlewam letnie mleko i dodaję cukier, lekko mieszam i zostawiam pod przykryciem na 10 min. Po tym czasie dodaję szczyptę soli, jajko i wyrabiam ciasto kilka minut ręcznie lub z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Zostawiam do wyrośnięcia na ok 1 h.
W tym czasie przygotowuję twaróg, ja go blenduję bo lubię gdy jest gładki. Następnie mieszam go z pozostałymi składnikami.
Wyrośnięte ciasto formuję w równe kulki i na środku wyciskam szklanką wgłębienie, w które następnie wkładam twaróg.
Gotowe ciasto smaruję mlekiem lub pozostałym białkiem. Piekę w 180 stopniach przez ok 20-25.
Posmarowałam gotowe bułki lukrem cytrynowym.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 25 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Całkowity czas: 1 h 50 min
Ilość porcji: 8 porcji


2 komentarze
Olga
Hej Ania, domyślam się, że w przepisie chodzi o 25 g świeżych drożdzy? Pozdrawiam, Olga
Ania
Dokładnie tak 🙂