
Cynamonki | Cinnamon rolls
Prezentuję Wam dziś drożdżowe bułeczki z cynamonem. Jak wolicie je nazywać? Cynamonki, drożdżówki z cynamonem czy cinnamons rolls?
Pyszne miękkie ciasto drożdżowe połączone z pysznym cynamonem idealne do ulubionej kawy.
Zapraszam Was na pyszne cynamonki:
Składniki:
- 250 g mąki
- 100 ml maślanki
- 45 g masła
- 25 g drożdży
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki erytrytolu
- 2 łyżki erytrytolu + 2 łyżki cynamonu (do posypania)
- 1 łyżka rozpuszczonego masła (do posmarowania)
Przygotowanie:
Na początku robię rozczyn, do miski wkruszam drożdże dodaję cukier, łyżkę mąki i lekko podgrzaną maślankę, mieszam i przykrywam ściereczką. Zostawiam na 15 min. Ważne żeby w cieście była łyżeczka cukru, aby drożdże mogły pracować, na samym erytrytolu ciasto może nie wyrosnąć. Masło rozpuszczam. Mąkę mieszam z erytrytolem i solą, dodaję rozczyn, jajko i wyrabiam ciasto ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie połączone dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam nadal aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 h. Po tym czasie rozwałkowuje na prostokąt, smaruję rozpuszczonym masłem i posypuję obficie mieszanką erytrytolu i cynamonu. Zawijam w rulon i kroję plastry ciasta, które wykładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiam do wyrośnięcia na 15 min. Piekę w 180 stopniach przez ok 20-25 min. Jeśli lubicie gotowe możecie polać lukrem.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 25 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min
Całkowity czas: 2 h 10 min
Ilość porcji: 12 porcji

