
Chrupiące placki ziemniaczane
Proponuję Ci dziś wyjątkowo chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku placki ziemniaczane.
Lubicie na słodko czy może na słono? Zapraszam Was do spróbowania najlepszego przepisu!
Składniki:
- 1,3 kg obranych ziemniaków
- 100 g cebuli
- 40 g mąki
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach- można użyć robota kuchennego lub blendera. Ziemniaki odsączam na sitku. Cebulę blenduje. Odlewam wodę którą puściły ziemniaki pozostawiając skrobię, która zebrała się na dnie miski. Ziemniaki wrzucam do miski że skrobią, dodaję cebulę, jajka i mąkę. Dokładnie mieszam. Smażę na dużej ilości bardzo mocno rozgrzanego oleju rzepakowego, wtedy nie chłoną tłuszczu i są złociste. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję z ulubionymi dodatkami.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 16 porcji

