
Bajaderki orzechowe | Trufle orzechowe
Lubicie bajaderki? Czy może zapomnieliście o takim sposobie na wykorzystanie resztek?
Ja zawsze staram się wykorzystywać pozostałości ciast, aby niczego nie wyrzucać! Tym razem wykorzystałam pozostałe drożdżówki z serem, które ostatnio wrzucałam na bloga.
Bajaderki są tak wdzięczne, że możemy wrzucić do nich praktycznie wszystko.
Składniki:
- 250 g pokruszonych resztek ciast
- 40 g posiekanych orzechów
- 15 g kakao
- 60 g dżemu (u mnie borówkowy-malinowy)
- 50 ml mleka
Przygotowanie:
Pozostałe ciasto kruszę ręcznie lub blenderem, dodaje wszystkie składniki i dokładnie łączę ze sobą. Z powstałej masy robię kuleczki (wielkość wedle uznania), obtaczam w posiekanych orzechach. Schładzam w lodówce.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 30 porcji

