
Domowe ciabaty, pyszne i chrupiące
Kochani mam dla Was obiecany przepis na chrupiące ciabaty!
Pyszne, bardzo chrupiące i najważniejsze zrobione samodzielnie w domu z minimalnej ilości składników.
Bułki długo utrzymują świeżość! ❤️ Ja jestem nimi zachwycona!
Zapraszam Was po przepis na najlepsze domowe ciabaty.
Składniki:
- 350 ml letniej wody
- 25 g drożdży
- 400 g mąki
- Płaska łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Na początku robię rozczyn, wodę mieszam z drożdżami, 2 łyżkami mąki i cukrem. Zostawiam na 10 min. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki i wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Po tym czasie przykrywam folią spożywczą i odstawiam na 1 h do wyrośnięcia. Ciasto jest bardzo lepiące i lejące ale to wpływa na finalną miękkość i puszystość pieczywa. Wykładam łyżką na blachę formując bagietki lub inne bułki. Piekę w 180 stopniach przez 25-30 min.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Całkowity czas: 1 h 50 min
Ilość porcji: 3 duże szt/ 6 małych szt

