
Foccacia z pomidorkami i rozmarynem
Pyszne chrupiąca foccacia, idealna na proste śniadanie.
Foccacia jest bardzo wdzięczna, przyjmie wiele smaków. Za każdym razem jest niezwykła i wyjątkowa.
Tym razem z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem.
Składniki:
- 250 g maki pszennej
- 1 op drożdży instant/ 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy
- pomidorki koktajlowe
- 0,5 łyżeczki soli
- 140 ml wody
- rozmaryn suszony/ świeży
Przygotowanie:
Mąkę mieszam z drożdżami i solą, dodaję 2 łyżki oliwy, rozmaryn, wodę i wyrabiam gładkie ciasto. Pozostawiam do wyrośnięcia na ok 30 min. Po tym czasie przekładam do formy u mnie 17x17cm oraz robię charakterystyczne dziurki palcami i na całej powierzchni wciskam w ciasto połówki pomidorków. Pozostawiam do wyrośnięcia na 10 min, po tym czasie posypuję rozmarynem i polewam 1 łyżką oliwy. Piekę 20 min w 200 stopniach.
Podaję z ulubioną oliwą.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Czas oczekiwania: 40 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 4 porcje

