
Chrupiące bułki pszenne
Zapraszam po przepis na najlepsze chrupiące bułki, także Kochani do roboty i szykujemy świeże pieczywo 🙂
Jako dodatek możecie dodać otręby lub ziarna.
Takie ciepłe bułeczki będą idealne na pyszne śniadanie! ❤️ Bułki są niezwykle chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Ja przygotowałam ciasto wieczorem i następnego dnia rano piekłam. Możecie dać ciasto do wyrośnięcia i po godzinie już piec pyszne bułeczki.
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 25 g drożdży
- 300 ml wody
- 2 łyżki ulubionego oleju
Przygotowanie:
Mąkę przesiewam do miski, łączę ją z cukrem i solą. Robię w niej zagłębienie i wykruszam drożdże, dolewam letnią wodę i lekko mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 min. Po tym czasie zaczynam wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto się połączy dolewam olej i nadal wyrabiam. Wyrobione ciasto przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na noc.
Rano wyjmuję ciasto aby przez kilkanaście minut nabrało temperatury pokojowej, następnie ciasto dzielę na 6/8 części i wyrabiam bułki zawijając ciasto do dołu. Przykrywam ścierką. Nagrzewam w tym czasie piekarnik do 180 stopni. Bułki nacinam na wierzchu i spryskuje wodą. Piekę 20-30 min czas pieczenia zależy od wielkości bułek. Ciasto ma być ładnie zrumienione.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 30 min
Czas oczekiwania: 1 h 15 min
Całkowity czas: 2 h
Ilość porcji: 8 porcji


2 komentarze
Sstussek
Bułeczki są pyszne 😍 a zapach, który się unosi podczas pieczenia w całym domu to po prostu bajka 🥰
Ania
ooo tak 🙂 ten zapach potrafi podbić serca 🙂