
Chałka domowa i mięciutka
Zdjęcie tej chałki skradły moje serce 🤩 Bardzo ciężko było powstrzymać córkę przed zabraniem z planu chałki.
Dziecko jest najlepszym krytykiem kulinarnym, jeśli dziecku smakuje to musi być pyszne.
Zapraszam Was na przepis na idealnie miękką i puszystą chałkę.
Dajcie znać w komentarzu czy wolicie jeść chałkę z masłem czy dżemem! ❤️
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 25 g drożdży
- 45 g erytrytolu/cukru
- 5 g cukru
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 100 g mleka
- 60 g masła
Kruszonka:
- 10 g masła
- 20 g mąki
- 15 g erytrytolu
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam do miski, robię w niej zagłębienie, w które wkruszam drożdże, wlewam letnie mleko i dodaje cukier, lekko mieszam i zostawiam pod przykryciem na 10 min. Po tym czasie dodaje szczyptę soli, erytrytol, jajko i wyrabiam ciasto kilka minut ręcznie lub z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Zostawiam do wyrośnięcia na ok 1h. Z podanych składników wyjdzie 1 duża chałka lub dwie mniejsze. Jeśli chce zrobić dwie, wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części, które dzielę a 3 długie kawałki z których zaplatam warkocz. Zostawiam pod przykryciem na 10 min, w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Chałkę smaruję mlekiem i posypuję kruszonką, wyrobioną ze składników podanych wyżej. Piekę przez 20-25 min.
Użycie erytrytolu zamiast cukru spowoduje, że chałka będzie mniej kaloryczna, ale ważne jest dodanie chociaż łyżeczki cukru aby drożdże mogły pracować.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 25 min
Czas oczekiwania: 1 h 20 min
Całkowity czas: 2 h
Ilość porcji: 12 porcji

