
Rustykalna tarta gruszkowa
Przychodzę do Was z przepisem na tartę twarogową z gruszkami ❤️
O wiele zdrowsza i smaczniejsza wersja kruchego ciasta. Warto spóbować!
Zapraszam teraz po przepis na tartę twarogową:
Składniki:
Nadzienie:
- 300 g gruszek
- 25 g syropu klonowego/miodu
- 15 g mąki ziemniaczanej
Spód:
- 200 g twarogu
- 80 g masła
- 30 g erytrytolu/ cukru
- 150-200 g mąki
- 1 jajko
Przygotowanie:
Gruszki kroję w plastry i karmelizuję z syropem klonowym. Dodaje mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody.
Składniki łączę ze sobą na gładką masę. Mąkę dodaję stopniowo. Ciasto powinno być lepkie ale nie powinno się kleić do dłoni. Gotowe ciasto schładzam ok 15 min. Po tym czasie rozwałkowuje je na okrąg. Na środek wykładam kisiel z gruszek i zaginam pozostałe boki do środka tworząc tartę. Piekę ok 45 mi w 180 stopniach aż ciasto się zezłoci. Podaję posypaną orzechami oraz cynamonem.
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 15 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 8 porcji

